Emmer Compascuum is overlast zat

Emmer Compascuum is overlast zat

Emmer Compascuum is overlast zat

Dorpsbelangen Emmer Compascuum trekt aan de bel bij de politie en de gemeente Emmen; overlast veroorzaakt door een groep inwoners neemt hand over hand toe. Alcohol en drugsgebruik lijkt de normaalste zaak van de wereld geworden voor deze mensen.

Volgens voorzitter Gerard Gustin is de aanwezigheid van meer politie gewenst: “We hebben de afgelopen tijd al eerder onze zorgen geuit over de handel in drugs en het gebruik hiervan. Onze wijkagent doet erg zijn best, maar de politie zet gewoonweg te weinig manschappen in om ons dorp veilig te houden. Met de komst van de nieuwe Aldi spelen zich zaken af op het parkeerterrein buiten de openingsuren die het daglicht niet kunnen verdragen.” Volgens Dorpsbelangen zijn er in het dorp een paar pleisterplaatsen van overlast gevende groepen. Genoemd wordt naast Aldi, de omgeving van de Boni, het centrumgebied en de muziekkoepel. Lawaai, drugs- en drankgebruik, vernieling, intimidatie en tot slot asociaal rijgedrag op scooters en in auto’s lijken hier eerder regel dan uitzondering te zijn. Afgelopen dagen werd de muziekkoepel nog vernield. Opvallend is ook het aantal fietsen dat de afgelopen weken is gestolen.

Samenscholingsverbod

“Met de politie en de gemeente spraken we af dat er een samenscholingsverbod komt op een aantal bekende plekken in het dorp waar sprake is van overlast.  We hadden gehoopt dat het vóór de zomervakantie geregeld zou zijn, maar dat is helaas niet gelukt.”

Openbaar alcoholgebruik

In het centrumgebied van het dorp worden regelmatig groepjes gezien die in het openbaar alcohol nuttigen. “Dit is voor het aanzicht van het dorp gewoon niet goed, nuttig je borreltje gewoon thuis of op het terras bij het café”. Ook hier heeft Dorpsbelangen gevraagd om meer handhaving.

Angst voor represailles; Dorpsbelangen stelt mogelijk zelf meldpunt in

Dorpsbelangen denkt dat veel inwoners van het dorp overlast ervaren, maar durven dit vaak niet te melden. Angst voor wraakacties van de overlast veroorzakers speelt hier zeker een rol in. “We denken er over na om zelf een meldpunt voor overlast in het leven te roepen. Zo kunnen we in kaart brengen op welke plekken er overlast wordt ervaren en om wat voor soort overlast het dan gaat. Nu worden we als Dorpsbelangen regelmatig aangesproken door inwoners, maar we documenteren het niet structureel. Het zou goed zijn als we dat wél gaan doen. Overigens wil ik wel benadrukken dat wij geen politie of handhavingsapparaat zijn”, aldus Gustin.

Ouders

Tot slot roept Dorpsbelangen ouders op om met hun kinderen te praten over de negatieve gevolgen van drugsgebruik. Ook kan het volgens voorzitter Gustin geen kwaad dat ouders weten waar hun kroost uithangt. “We zullen ook onze jongerenwerker aansluiten om met de bewuste groepen in gesprek te gaan. Overigens wil ik tot slot nog opmerken dat er maar een paar rotte appels zijn die het voor de rest verpesten, het grootste deel van de inwoners doen erg hun best en zijn prima mensen”, zo besluit Gerard Gustin het gesprek.